Tutorial : Buat ChatBox

Cuba korang bace entry atas tuu . Tutorial : Buat ChatBox . korang tau tak ChatBox tu macam mana ? tau takk ? Klaw sape-sape tak tau boleh tengok gambar bawah niee :



1. Pergi Laman Web INI 
2.Tekan Sign Up macam dalam gambar nie :


3.Isi semua maklumat . Jangan Tertinggal satu pon . Then , tekan Create my Cbox !


 Jangan lupe tick benda alah nie tau :


4.Korang Letak laa password korang tadi kat atas nie . Pastu tekan anak panah sebelah dye macam gamba bawah niee  :


5. Nanty akan keluar macam gamba bawah nie kan ? okey , Then korang tekan Look & Feel. Bila korang tekan Look & Feel nanti bawah dye korang tekan colour & fonts macam dalam gambar bawah nie :


6.Lepastuu , Ubah suai laa warna ChatBox korang tuu . Then , tekan Apply .


7. Da tekan Apply ? sekarang tekan Publish! pulak , macam gamba bawah niee :


8. Nanty akan keluar macam nie kann ? Copy yang Nabilah kotakkan tuu ..


9. Sudah copy ? okey bagus sekarang pergi Dashboard > Design > Add a gadjet > HTML/JavaScript

10.Dekat kotak HTML/JavaScript Paste kan perkataan yang korang copy tadi 

11. Akhir sekali , KLIK SINI sebagai tanda terima kasih.

Menjadi Tak ? Klaw Menjadi Alhamdulillah , klaw tak menjadi bole Tanye kat ruang komen bawah nie ye :) 



5 comments:

SWAGGIE GIRL said...

kenapa disable ?

JanNah Yusuf said...

hai :) thanks 4 the tuto

Fadhilah Yunus said...

tq ye

ekynsephia said...

assalamualaikum..nabilah, kenapa bila dah save dia kuar sampai dua chatbox ye. :)

ekynsephia said...

assalamualaikum..nabilah, kenapa bila dah save dia kuar sampai dua chatbox ye. :)