Tutorial : Letak Lagu Youtube Tanpa Video

assalamualaikum , hari nie Nabilah dpat request tutorial from Tursina , nak tau dye tnye ape ? tgok bawah nie ..



*Klik Untuk Pembesaran*

Tursina tnye macam mane nak letak lagu youtube kat blog , oke jgan buang mase jom mule !

1. Bukak Youtube dan Pilih lagu yang korang nak masukkan dalam blog tu 

2. Then , ikut step bawah nie :




*Klik Untuk Pembesaran*

-Tekan share 
-Tekan Embed 
-Tick Use old Embed Code 
-copy code dalam kotak besar


3. oke , da copy skarang jom letak dalam blog !


4. Dashboard > Layout > Add a Gadget> Edit Html/JavaScript

5.Paste code tersebut . contoh code macam nie :
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wHUhHYxWWhE?version=3&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/wHUhHYxWWhE?version=3&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
6.Klaw tak nak nampak video , tukar yang Nabilah merahkan tu jadi macam nie :
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wHUhHYxWWhE? fs=1&autoplay=1 &amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/wHUhHYxWWhE? fs=1&autoplay=1 &amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
7.Klaw da siap bole save !


8.Tengok blog korang , menjadi tak ?


Nota kaki : klaw korang nak copy code Nabilah pon boleh :) Code tu lagu untuk Dia by Najwa Latif & Sleeq !





1 comment:

siti muthiah said...

salamm . nak tanyaa , knp tak menjadi eh ? die cakap '' your video is too small '' . haaa :'3 help me ?